POmpoenfeestje!
De lucht wordt al knisperig fris, het ruikt grondig buiten, maar de zon deelt nog kusjes uit. En hoe!
Wat een geweldige Indian Summer week was het.
Ideaal weer voor een nazomer-soepfeestje op onze veranda. Met oranje energiebommetjes.
Want pompoenen (want die bedoelen we natuurlijk): díe zijn er al wél.
Ook al voelt het in de verste verte nog niet als herfst…
En zo kwam het dat we afgelopen weekend snel onze lieven optrommelden, plaatselijke marktjes afstruinden en – eenmaal op onze veranda – onze kraakverse oogst met kunst- en vliegwerk te lijf gingen.
Want een pompoen de baas worden, dat is wel een eh…dingetje zeg maar.
Ooit geprobeerd een pompoen met een mes te doorklieven?
Zelfs Günther, onze handige bergboerentimmervriend die toch aardig goed geoutilleerd is (en over een hak-arsenaal beschikt waar je bang van zou kunnen worden), slaagde er simpelweg niet in.
Gelukkig zijn daar altijd wijze vrouwen (viva la mama!) die wél raad weten met ‘schier’ (waarom zijn ouderwetse woorden toch zo leuk?!) onmogelijke klussen.
Dus terwijl het manvolk zich buiten boog over het oppoken van het kookvuur (lees: enthousiast aan het fikkie stoken was), smeten wij vrouwlui pompoenen te pletter.
Smeten?!
Jazeker!
De meest gemakkelijke en meest efficiënte manier om een pompoen in stukken te hakken is: mesvrij!
Neem een plastic zak, stop de pompoen er in, bind de zak goed dicht (dit laatste is essentieel wil je niet oranje gekleurd uit de strijd tevoorschijn komen) en…werpen maar!
Met kracht neerwaarts gooien levert het beste resultaat op.
Als de pompoen eenmaal gebarsten is, is het verder een klusje van niets…
Wat een cadeautjesdag…
Op de drempel van de herfst.
En dan stiekem de zomer nog een heel klein beetje uitrekken.
Met een knisperend houtvuur, dikke truien en hete bekers om op temperatuur te blijven als de zon gaat slapen…
Happy fall y’all!
Line + Lasse
OOK ZIN IN EEN PITTIGE POMPOENSOEP? ZO MAAK JE 'M!
1 flinke ui • 2 teentjes knoflook • 1 mespunt gemalen chili • 4 kardemom zaden
1 theelepel kurkuma • 1 pompoen (ca. 1 kg) • 1 cm verse gember • 500 ml water • blikje kokosmelk
2 kruidenbouillonblokjes • 1 lepel kokosolie extra vierge
Ui fruiten, knoflook in plakjes gesneden erbij doen. Chili, kardemom en kurkuma toevoegen.
Na een minuutje de in stukken gesneden pompoen (met schil en al, al moet je natuurlijk wél de draderige binnenkant verwijderen…), het water, kokosmelk, gember en bouillon erbij doen.
Als alles beetgaar is de soep pureren en afmaken met kokosolie.