Parels en plantkunde Van mei voor jou #05

Parels en plantkunde

De lente is losgeslagen. De zomer staat al te trappelen. Ongeduldig: ‘Nu ík, nu ík!’
‘Nog heel even wachten’, fluistert het voorjaar zachtmoedig. En gelijk heeft ze. Ze moet nog iets tevoorschijn toveren. Niet de narcissen; die zijn inmiddels uitgedroogd en tot bruin papier verworden. Ook niet de tulpen, of de bomen die met hun ontluikende bladeren klappen. Het is de vrouwenmantel (Alchemilla) die uitbarst. Een intense explosie van zachtgroen fluweel.

Met een dik botermes wordt het kruid groen-geel uitgesmeerd. Overdadig en luchtig tegelijk.

In de schoot van de plant, ’s morgens in het prille ochtendlicht: glanzende parels.

Tegen het einde van de middag, als de zon begint te zakken, maar meer nog ‘s avonds in het schemerdonker: een diffuus groengele waas. Opspattend licht.

Pure magie. Zo vonden ook de alchemisten (vandaar de latijnse naam alchemilla) in de middeleeuwen.
Ze beschouwden De dauwdruppels op de bladeren van de plant als het ‘puurste hemelwater’ en brachten de vrouwenmantel sterk in verband met de maan.

In alle vroegte – bij volle maan en op maandagochtend – trokken ze er daarom op uit om de druppels te verzamelen en ze vervolgens in donkere flessen te bottelen. Met de bedoeling er later goud van te kunnen maken. Goud! De plant zelf werd ook geoogst en dan bij voorkeur tussen 12.00 en 01.00 ’s nachts. Met zilveren messen (het metaal van de Maan).

Mmm, ik geloof dat ik er goed aan doe dit verhaal niet aan mijn zesjarige te vertellen. Gek als hij is op avontuur, gezwaai met messen (denk Star Wars) en glanzend edelmetaal. Ik zie hem al staan om vijf uur ‘s morgens. Met een vers geslepen blinkend koksmes in zijn hand. Gelukkig is hij geen alchemist.
Vooralsnog tenminste. En noemt hij de druppels nog heel onschuldig ‘glanzende knikkers’.

vmvj#05 Parels & plantkunde (7) by Some small stories

Voor mij hebben ze het meeste weg van kleine knipoogjes; glinsterende weesgegroetjes in de vorm van waterballetjes. 

En geloof me, ik weet heus dat niet alles een betekenis heeft. Of hoeft te hebben. Maar het leeft een stuk leuker om het wél te denken. Een beetje magie geeft glans aan het leven. Dus dat die druppels  rechtstreeks uit de hemel tinkelen wil ik, net als de alchemisten vroeger, maar wat graag geloven.

X

 

Geef een reactie